Потвърден

Изселването на селата Бели брег и Трояново, област Стара Загора

09:44 Nov 26 2014 Трояново, Област Стара Загора, България

Изселването на селата Бели брег и Трояново, област Стара Загора
Описание
Постепенно, принудително изселване на жителите на селото, чрез натиск от "Мини Марица изток" с цел разширяване добива на въглища.

От 2005 година „Мини Марица изток“ има концесия за добив на въглища в землището на двете села, фронтовете на рудниците напредват, но няма конкретна информация за сроковете, в които жителите им трябва да ги напуснат. Цените, които от Мините се предлагат за имотите са ниски, най-високата категория земя е четвърта. От стари регистри е видно, че определени земи са били първа категория и са били прекатегоризирани тихомълком.

Мини Марица изток твърдят, че оценките са направени от "независими" оценители, наети от Мините, а в същото време други лицензирани оценители давали по-високи цени според местните жители. Повечето от жителите на селата Бели бряг и Трояново предпочитат да бъдат обезщетени с домове и дворни места като тези, които ще бъдат отчуждени, а не да ги принуждават да се съгласяват да ги продадат на занижени цени.

Напредването на минните работи влияе на къщите, които се напукват, а кладенците пресъхват, което допълнително сваля стойността на имотите. Около 20 на сто от стотината къщи в Бели бряг вече били изкупени, а в Трояново броят им бил около 60, половината от които вече били съборени. От началото на годината със заповед на кмета на Раднево д-р Юлиан Илчев са спрени погребенията в Бели бряг, а тримата починали оттогава досега са погребани в радневските гробища.

Заради настъплението на мини “Марица-изток” по същия начин досега са изчезнали 5 други села в сърцето на Тракия - Търговище, Овчарци, Голяма и Малка Детелина и Гледачево. Хората от Гледачево и до днес си спомнят с тъга преместването от родното си село. “Най-тежко беше, когато трябваше да преместим гробищата - все едно погребахме близките си втори път. Мъртвите си тръгнаха от Гледачево 20 г. след живите" - коментират местни жители.
Достоверност: UP DOWN 0
Коментар
best pron (Dec 21 2018)
koJgv0 the original materials to represent skin etc. As for the technology of air cushion; it is useful
Вашият коментар
Име:
Email:
Коментар:
Код за сигурност:
20 + 10 =

Допълнителни справки

Национален център за опасни отпадъци в Раднево

17:57 Jan 27, 2015

Раднево, Област Стара Загора, България, 10.54 Kms

Проект за изграждането на регионално депо за отпадъци в близост до Стара Загора

15:40 Jan 08, 2015

Ракитница, Област Стара Загора, България, 39.57 Kms

Родово имение Изворче

17:00 Jan 13, 2015

Елхово, Област Ямбол, България, 50.6 Kms

Пермашип

18:04 Jan 27, 2015

Шипка, Област Стара Загора, България, 76.85 Kms

Новогорци

10:50 Nov 10, 2014

Златарица, Област Велико Търново, Северен централен, България, 91.8 Kms